Malzemeler
2 kg. (Washington, kalın kabuklu) Portakal
1600 gr. (8 Su Bardağı) Toz Şeker
200 ml. (1 Su Bardağı) Su
1 Adet Limon Suyu (yaklaşık 2/3 Çay
Bardağı)
Yapılışı
Öncelikle portakalların kabuğunu dikkatlice
soyun. Oldukça ince soymanız ve beyaz etli kısma dokunmamanız gerekiyor. Bu aşamada
isterseniz kabuklarını rendeleyebilirsiniz. Böylelikle oldukça ince soymuş
olursunuz.
Kabuklarını soyduğunuz portakalları, öncelikle
bol suda 5-6 dk. haşlayın. (su kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dk.)
Haşlanan portakalları dikkatlice içinde soğuk
su bulunan bir kaba alın. (soğuması için) 10 dk. portakallar soğuyuncaya kadar
soğuk suyun içinde bekletin.
Portakalları suyun içinden alın ve tel süzgece
koyun, iyice suyu süzülünceye kadar bekletin. Kağıt havlu ile oldukça nazik bir
şekilde kurulayın.
Kuruladığınız portakalları iri iri doğrayın
ve en az yarım saat bekletin. (zaten bu sürede şerbetini pişirmiş olacağız)
Büyükçe bir tencereye şeker ve suyu koyun,
orta derece ateşte 30-35 dk. şerbet kıvamı alıp hafif koyulaşıncaya kadar
kaynatın.
Kaynayan şerbete portakalları ekleyin ve
arada hafifçe karıştırarak (portakalları ezmeden) yaklaşık 1 saat kadar orta
ateşte pişirin.
Reçelin kıvamını anlamak için 1 saatin
sonunda bir kaşık kadarını bir çay tabağına koyup buzdolabına koyun. 3-4 dk
bekletin. Çıkardığınızda koyu bir kıvama ulaşmış ise reçel olmuş demektir. Hala
çok sulu ise biraz daha kaynatmaya devam edin.
Reçelin kıvamı istenilen koyuluğa gelmiş ise
(ne çok sulu ne de çok koyu olmalı) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
Ocağı kapatın ve çok fazla beklemeden 10-15
dk. sonra reçeli kavanoza doldurun.
İyice soğuduğuna emin olduğunuzda da ağzını
sıkıca kapatabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder