20 Eylül 2015 Pazar

Portakal Reçeli

Malzemeler
2 kg. (Washington, kalın kabuklu) Portakal
1600 gr. (8 Su Bardağı) Toz Şeker
200 ml. (1 Su Bardağı) Su
1 Adet Limon Suyu (yaklaşık 2/3 Çay Bardağı)

Yapılışı
Öncelikle portakalların kabuğunu dikkatlice soyun. Oldukça ince soymanız ve beyaz etli kısma dokunmamanız gerekiyor. Bu aşamada isterseniz kabuklarını rendeleyebilirsiniz. Böylelikle oldukça ince soymuş olursunuz.
Kabuklarını soyduğunuz portakalları, öncelikle bol suda 5-6 dk. haşlayın. (su kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dk.)
Haşlanan portakalları dikkatlice içinde soğuk su bulunan bir kaba alın. (soğuması için) 10 dk. portakallar soğuyuncaya kadar soğuk suyun içinde bekletin.
Portakalları suyun içinden alın ve tel süzgece koyun, iyice suyu süzülünceye kadar bekletin. Kağıt havlu ile oldukça nazik bir şekilde kurulayın.
Kuruladığınız portakalları iri iri doğrayın ve en az yarım saat bekletin. (zaten bu sürede şerbetini pişirmiş olacağız)

Büyükçe bir tencereye şeker ve suyu koyun, orta derece ateşte 30-35 dk. şerbet kıvamı alıp hafif koyulaşıncaya kadar kaynatın.
Kaynayan şerbete portakalları ekleyin ve arada hafifçe karıştırarak (portakalları ezmeden) yaklaşık 1 saat kadar orta ateşte pişirin.
Reçelin kıvamını anlamak için 1 saatin sonunda bir kaşık kadarını bir çay tabağına koyup buzdolabına koyun. 3-4 dk bekletin. Çıkardığınızda koyu bir kıvama ulaşmış ise reçel olmuş demektir. Hala çok sulu ise biraz daha kaynatmaya devam edin.
Reçelin kıvamı istenilen koyuluğa gelmiş ise (ne çok sulu ne de çok koyu olmalı) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
Ocağı kapatın ve çok fazla beklemeden 10-15 dk. sonra reçeli kavanoza doldurun.
İyice soğuduğuna emin olduğunuzda da ağzını sıkıca kapatabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder