24 Şubat 2014 Pazartesi

Balkabaklı Haşhaşlı Maffin



Malzemeler

1 neskafe fincanı dolusu kabak püresi (yaklaşık 150 gr balkabağı yeterli)
1,5 neskafe fincanı esmer toz şeker (Kahverengi toz şeker de kullanabilirsiniz.)
1 adet yumurta
1 neskafe fincanı süt
50 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
1 neskafe fincanı un
1 neskafe fincanı kepekli un karışımı (Çavdarlı ya da yulaflı un karışımı da kullanabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı toz haşhaş
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya 
Yapılışı


Yaklaşık 150 gr balkabağı soyulup kuşbaşı et formunda doğrandıktan sonra küçük bir çelik tencereye koyun.
Üzerine 1 su bardağı su ekleyip kısık ateşte, kabak iyice yumuşayıncaya kadar haşlandıktan sonra ocaktan alın.
Varsa suyu süzülüp ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelince çatalla ezilip bir neskafe fincanına doldurun. Bu tatlı için 1 neskafe fincanı dolusu şekersiz balkabağı püresi kullanmak yeterli.
Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurta ve sütü derin bir karıştırma kabına koyun. Esmer toz şeker ve eritilip ılıtılmış yağı da ekleyip çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla 2-3 dakika kadar çırpın. Üzerine püre halindeki balkabağı, vanilya, ceviz ve haşhaşı ilave edip tekrar karıştın.
Son olarak kabartma tozu, un ve diğer un karışımını ekleyip, çatal ya da tel çırpıcıyla karıştırılmaya devam edin. Varsa 1 tatlı kaşığı toz ya da rendelenmiş muskat da ilave edilebilir.
Sonuçta kek hamurundan daha katı, neredeyse patates püresi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Zaten mafin hamuru kek hamurundan daha katı oluyor.
Mafin kalıplarını sıvı yağla iyice yağlayın. İçlerine ikişer yemek kaşığı dolusu hamur koyun. (Ağızlarında kabarma payı bırakılmalı.) 12-13 adet mafin 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt üst konumuna ayarlanmış fırında 25 dakika pişirin. 
Ilık hale gelmesini bekleyip kalıplardan çıkardıktan sonra, afiyetle yiyin :)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder