Malzeme listesi
-2 su bardağı lüks baldo pirinç
-1 adet uzun kırmızı dolmalık biber
-2 adet yeşil çarliston biber
-1 adet uzun ince havuç
-4 diş büyük boy sarmısak
-1 adet orta boy kuru soğan
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
-2 çay kaşığı toz köri (Hint safranı denen zerdeçal da kullanılabilir)
-1 su bardağı bezelye (konserve, taze ya da dondurulmuş bezelye kullanılabilir)
-Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
-4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
-1 çay kaşığı toz zencefil, kimyon, yenibahar
-1 adet uzun kırmızı dolmalık biber
-2 adet yeşil çarliston biber
-1 adet uzun ince havuç
-4 diş büyük boy sarmısak
-1 adet orta boy kuru soğan
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
-2 çay kaşığı toz köri (Hint safranı denen zerdeçal da kullanılabilir)
-1 su bardağı bezelye (konserve, taze ya da dondurulmuş bezelye kullanılabilir)
-Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
-4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
-1 çay kaşığı toz zencefil, kimyon, yenibahar
Taze ya da dondurulmuş
bezelyeleri kaynayan suda en az 15 dakika haşlayıp süzün.
Konserve
bezelye kullanılacaksa sadece suyunun süzülmesi yeterli olacaktır. Havuçları
soyup rendeleyin.
Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda küp küp doğrayın.. Soğanı yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Pirinçi kaynar tuzlu suda 40 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan zeytinyağı geniş bir pilav tenceresine koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Sarmısakları ve soğanları ekleyip 3-4 dakika kadar kavurun.. Havuç ve biberler ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha kavrurun.
Zerdeçalı ya da köriyi 2 yemek kaşığı kaynar suda karıştırarak erittikten sonra tencereye alın. Üzerine hemen sıcak et ya da tavuk suyu ekleyin.. (Et suyu ölçüsü pirincin tam iki katı olmalı. Yani 2 su bardağı pirince 4 su bardağı et suyu kullanılmalı.) Toz zencefil, kimyon ve yenibahar da serpiştirilip suyu süzülüp yıkanmış pirinç ve bezelyeleri ilave ettikten sonra karıştırın Tencerenin kapağını kapatııp orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekip göz göz oluncaya kadar pişirin, sonra ocağın altını iyice kısın. Pilav çok kısık ateşte, 2-3 dakika daha piştikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını açııp kağıt havlu örtün kapağı tekrar kapatıp en az 20 dakika dinlendirin. Dinlenen pilavı karıştırıp servis tabağına dökün. İnce kıyılmış maydanozla ya da Hintlilerin yaptığı gibi taze kişnişle süsleyip ikram edin.
Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda küp küp doğrayın.. Soğanı yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Pirinçi kaynar tuzlu suda 40 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan zeytinyağı geniş bir pilav tenceresine koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Sarmısakları ve soğanları ekleyip 3-4 dakika kadar kavurun.. Havuç ve biberler ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha kavrurun.
Zerdeçalı ya da köriyi 2 yemek kaşığı kaynar suda karıştırarak erittikten sonra tencereye alın. Üzerine hemen sıcak et ya da tavuk suyu ekleyin.. (Et suyu ölçüsü pirincin tam iki katı olmalı. Yani 2 su bardağı pirince 4 su bardağı et suyu kullanılmalı.) Toz zencefil, kimyon ve yenibahar da serpiştirilip suyu süzülüp yıkanmış pirinç ve bezelyeleri ilave ettikten sonra karıştırın Tencerenin kapağını kapatııp orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekip göz göz oluncaya kadar pişirin, sonra ocağın altını iyice kısın. Pilav çok kısık ateşte, 2-3 dakika daha piştikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını açııp kağıt havlu örtün kapağı tekrar kapatıp en az 20 dakika dinlendirin. Dinlenen pilavı karıştırıp servis tabağına dökün. İnce kıyılmış maydanozla ya da Hintlilerin yaptığı gibi taze kişnişle süsleyip ikram edin.
Uğraştırır
ama değer :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder