Malzemeler
- 5 adet orta boy dolmalık kabak (Girit kabağı
da denilen sakız kabağını da kullanabilirsiniz)
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet kırmızı dolmalık biber
- Varsa 1-2 su bardağı haşlanmış
nohut
- 8-10 diş sarmısak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı taze sıkılmış
portakal suyu
- 1 su bardağı su
- 2 tepeleme çay kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber,
kuru nane
- 2 çay kaşığı tozşeker
YAPILIŞI
Kabakları soyup
ortadan ikiye bölün. Kesme tahtasının üzerinde, keskin bir bıçakla işaret
parmağı kalınlığında ve boyunda doğrayın. Kuru soğanları soyup yemeklik,
incecik doğrayın. Sarmısakları ayıklayın. Kırmızı dolmalık biberlerin saplarını
kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra iki santim kalınlığında şeritler
oluşturacak şekilde doğrayın.
Zeytinyağının
yarısını geniş bir teflon tencereye koyup üzerine soğanları dağıtarak koyun.
Biberleri soğanın üzerine güneş ışını şekli vererek dizin. Aralarındaki boşluklara
ve üzerine kabakları yine güneş ışınları şeklinde yerleştirin.
Sarmısakları
ortadan ikiye bölüp serpiştirin. Nohutları da yayın. Diğer taraftan su, kuru
nane, tuz, karabiber portakal suyu, tozşeker ve unu küçük bir kasede tel
çırpacak yardımıyla karıştırın. Hazırladığınız bu portakallı sosu sebzelerin
üzerine gezdirip zeytinyağının kalanını da ilave edin. Tencereyi orta ısılı
ateşe oturtup kapağını kapatın ve suyu kaynayıncaya kadar pişirin.
Yemek kaynamaya
başlayınca ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika kadar
pişirin. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra tencereden almadan
soğumasını bekleyin. Yemeği geniş ve yuvarlak bir servis tabağına şeklini
bozmadan alıp incecik kıyılmış maydanoz ve dereotuyla süsleyerek servise
sunun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder