Malzeme listesi
Köfte için;
1 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
(veya ince yarma, dövme kullanabilirsiniz)
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, kimyon
1 su bardağı un
1 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
(veya ince yarma, dövme kullanabilirsiniz)
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, kimyon
1 su bardağı un
Sos İçin;
1 demet pazı yaprağı
4 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
4 diş dövülmüş sarmısak
1 demet pazı yaprağı
4 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
4 diş dövülmüş sarmısak
Ayrıca;
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Bulguru derin ve geniş bir kaba koyup üzerine suyu ekleyerek karıştırın. 10 dakika kadar bekletip
elinizi arada sırada soğuk suyla ıslatarak bulguru 2-3 dakika kadar
yoğurun.
Tuz, kimyon, salça ve
yumurtayı ilave edin. 2-3 dakika daha yoğurup unu ekleyin. Yine elinizi sık sık
soğuk suya batırarak en az 5-7 dakika yoğurun.
Bu köftenin başarılı
olabilmesi için, uzun süre yoğrulması şarttır. Sonuçta macun kıvamına gelen bir
hamur elde etmelisiniz. Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp
parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri bir tepside
biriktirin.
Orta boy bir tencereye 10
su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz atın ve orta ısılı ateşte kaynatın. Su
kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra köfteleri azar azar suya aktarın.
Yaklaşık 10-12 dakika sonra köfteler pişip suyun yüzeyine çıkacaktır. Köfteleri
bir el kevgiri (delikli kepçe) yardımıyla süzerek sudan alıp derin bir servis
tabağına koyun. Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp bulgur köftelerine
katın ve bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, sosu
hazırlamak için; pazı yapraklarını yıkıp incecik dilimleyin. Kaynayan tuzlu
suda 5 dakika kadar haşlayıp çıkarın ve iyice süzün, bulgur köftelerine katıp
karıştırın. Tuzla dövdüğünüz sarmısakları susuz kısmından aldığınız yoğurtla
çırpın. Sarmısaklı yoğurdu bulgur köftelerinin üzerine gezdirip karıştırın.
Sıvıyağla pul biberi karıştırıp üzerine gezdirin. İsterseniz karışımı tavada
kızdırarak da gezdirebilirsiniz. Ilık olarak servise sunun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder