18 Ağustos 2013 Pazar

Pazılı Malatya Köftesi

Malzeme listesi

Köfte için; 
1 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
 
(veya ince yarma, dövme kullanabilirsiniz)
 
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, kimyon
1 su bardağı un

Sos İçin;
1 demet pazı yaprağı
 
4 su bardağı yoğurt
 
1 çay kaşığı tuz
 
4 diş dövülmüş sarmısak
 

Ayrıca;
4 yemek kaşığı sıvıyağ
 
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
 

Bulguru derin ve geniş bir kaba koyup üzerine suyu ekleyerek karıştırın. 10 dakika kadar bekletip elinizi arada sırada soğuk suyla ıslatarak bulguru 2-3 dakika kadar yoğurun. 

Tuz, kimyon, salça ve yumurtayı ilave edin. 2-3 dakika daha yoğurup unu ekleyin. Yine elinizi sık sık soğuk suya batırarak en az 5-7 dakika yoğurun. 

Bu köftenin başarılı olabilmesi için, uzun süre yoğrulması şarttır. Sonuçta macun kıvamına gelen bir hamur elde etmelisiniz. Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri bir tepside biriktirin. 

Orta boy bir tencereye 10 su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz atın ve orta ısılı ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra köfteleri azar azar suya aktarın. Yaklaşık 10-12 dakika sonra köfteler pişip suyun yüzeyine çıkacaktır. Köfteleri bir el kevgiri (delikli kepçe) yardımıyla süzerek sudan alıp derin bir servis tabağına koyun. Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp bulgur köftelerine katın ve bir kenarda bekletin. 

Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; pazı yapraklarını yıkıp incecik dilimleyin. Kaynayan tuzlu suda 5 dakika kadar haşlayıp çıkarın ve iyice süzün, bulgur köftelerine katıp karıştırın. Tuzla dövdüğünüz sarmısakları susuz kısmından aldığınız yoğurtla çırpın. Sarmısaklı yoğurdu bulgur köftelerinin üzerine gezdirip karıştırın. Sıvıyağla pul biberi karıştırıp üzerine gezdirin. İsterseniz karışımı tavada kızdırarak da gezdirebilirsiniz. Ilık olarak servise sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder