Malzemeler (10 kişilik)
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
10 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
150 gram kuru incir
100 gram kuru kayısı
100 gram tatlı badem
1 tatlı kaşığı tuz
100 gram kuru üzüm
1 portakalın kabuğu
50 gram kuşüzümü
50 gram dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı nişasta
4 çorba kaşığı gül suyu
Süslemek için:
Nar taneleri
Fındık
Kuş üzümü
Badem
Antepfıstığı
Buğday, kuru fasulye ve nohudu geceden ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün buğdayı, suyuyla birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Kuru incir ve kuru kayısıları küp doğrayıp ılık suda yumuşatın. Bademleri sıcak suda 2-3 dakika kaynatıp kabuklarını soyun. Buğdaylar çatlamaya başladığında, içinden 1 kepçe alıp robotta macun haline gelene kadar çekin. Daha sonra karıştırarak tencereye ekleyin. Tuzu ilave edin. Nohut, kuru fasulye ve tozşekeri aşureye ekleyin. Ara ara karıştırarak 15 dakika pişirin. Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, badem, portakal kabuğu ve dolmalık fıstıkları ekleyin*. 10 dakika daha pişirin. Nişastayı gül suyu ile açtıktan sonra aşureye ekleyip bir iki taşım kaynatın. Ocaktan alıp 25-30 dakika dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini nar taneleri, fındık, kuşüzümü, badem, antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Sıcakken kıvamının çok koyu olmaması gerekli zira buzdolabına konulduğunda soğuyacağından dolayı zaten katılaşacak.
Portakal kabuğunu minik küpler haline getirn ve acısının çıkması için ılık su içinde biraz elinizle ezin.
* Aşurenin kararmaması için incir ve ceviz gibi malzemeler yalnızca süslemede, o da aşure soğuduktan sonra eklenmeli. İnciri illa ki aşurenin içinde sevenler ayrı bir kapta haşlayıp, doğradıktan sonra kâselerin dibine paylaştırmalı ve sonrasında sıcak aşure kâselere dökülmeli. Karanfil ve gül suyu aşureyi ocaktan indirmeye yakın ya da hemen akabinde katılmalı.
Şeker sona bırakılmalı ve ilave edildikten sonra sürekli karıştırılmalı. Aksi takdirde kısa süre içinde dibi tutabilir. Bu da aşurede yanık kokusunun oluşmasına neden olur.
Bir cezvenin içine üç adet karanfil konulur. Bir taşım kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır ve bu karanfilli suyu aşurenin içine son dakika gül suyuyla birlikte atılır
Eğer mevsimiyse kestane, aşureye zenginlik katıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder