Yüksek GI'li gıda / ürün
|
||||
Mısır şurubu
|
115
|
Bira *
|
110
|
|
Glikoz (dekstroz)
|
100
|
Glikoz şurubu
|
100
|
|
Modifiye nişasta
|
100
|
Buğday şurubu, pirinç şurubu
|
100
|
|
Kızarmış patates
|
95
|
Maltodextrin
|
95
|
|
Patates unu (nişasta)
|
95
|
Fırında pişmiş patates
|
95
|
|
Pirinç unu
|
95
|
Glutensiz beyaz ekmek
|
90
|
|
Patates unu
|
90
|
Pişmiş Havuç
|
85
|
|
Pirinç pilavı
|
85
|
Mısır gevreği
|
85
|
|
Kereviz
|
85
|
Şalgam (pişmiş)
|
85
|
|
Mısır nişastası
|
85
|
Patlamış pirinç
|
85
|
|
Patlamış mısır (şekersiz)
|
85
|
Pirinç sütü
|
85
|
|
Puding
|
85
|
Beyaz buğday unu
|
85
|
|
Beyaz sandviç ekmeği
|
85
|
Patates püresi
|
80
|
|
Kuru bakla, pişmiş
|
80
|
Muhallebi
|
75
|
|
Tatlı sukabağı
|
75
|
Pirinç unundan ekmek
|
70
|
|
Karpuz
|
75
|
Bisküvi
|
70
|
|
Somun beyaz ekmek
|
70
|
Kolalı içecekler
|
70
|
|
Çikolata normal şekerli
|
70
|
Kruvasan
|
70
|
|
Mısır unu
|
70
|
Süpürge darısı
|
70
|
|
Mayasız ekmek (beyaz un)
|
70
|
Pirinç
|
70
|
|
Melas
|
70
|
Haşlanmış patates
|
70
|
|
Şekerli tahıl ezmesi
|
70
|
Muz, pişmiş
|
70
|
|
Patates cipsi
|
70
|
Kahverengi şeker
|
70
|
|
Beyaz şeker (sakaroz)
|
70
|
Reçel, şekerli
|
65
|
|
Kahverengi ekmek mayalı
|
65
|
Marmelat şekerli
|
65
|
|
Akçaağaç şurubu
|
65
|
Müsli şeker veya ballı
|
65
|
|
Mars ®, Sneakers ®, vb
|
65
|
Ayva tatlısı
|
65
|
|
Ananas
|
65
|
Çavdar ekmeği
|
65
|
|
Kuru üzüm (kırmızı ve altın)
|
65
|
Tatlı mısır
|
65
|
|
Kaynamış patates (kabuklu)
|
65
|
Tam buğday ekmeği
|
65
|
|
Tatlı patates
|
65
|
Muz, olgun
|
60
|
|
Buharda pişmiş patates
|
65
|
Durum buğday irmiği
|
60
|
|
Kayısı konserve şekerli
|
60
|
Dondurma (şekerli)
|
60
|
|
Kestane
|
60
|
Uzun taneli pirinç
|
60
|
|
Bal
|
60
|
Kavun*
|
60
|
|
Lasagna (sert buğday)
|
60
|
Yulaf ezmesi, yulaf lapası
|
60
|
|
Mayonez, şekerli endüstriyel
|
60
|
Pizza
|
60
|
|
Toz çikolata,şekerli
|
60
|
Tereyağlı kurabiye
|
55
|
|
Kokulu pirinç (jasmine. ..)
|
60
|
Malta eriği
|
55
|
|
Bulgur pilavı
|
55
|
Mango suyu, şekersiz
|
55
|
|
Üzüm suyu, şekersiz
|
55
|
Nutella®, Sarelle® vb
|
55
|
|
Ketçap
|
55
|
Şeftali, konserve, şekerli su içinde
|
55
|
|
Hardal, şekerli
|
55
|
Spagetti (iyi) pişmiş
|
55
|
|
Sushi
|
55
|
|||
Kırmızı pirinç
|
55
|
|||
Orta Gi'li gıda / ürün
|
||||
Basmati pirinci
|
50
|
Elma suyu, şekersiz
|
50
|
|
Kızılcık suyu, şekersiz
|
50
|
Kahverengi pirinç
|
50
|
|
Kivi*
|
50
|
Yer elması
|
50
|
|
Makarna(Durum Buğdayı)
|
50
|
Tam irmik
|
50
|
|
Müsli, şekersiz
|
50
|
Mango
|
50
|
|
Ananas suyu, şekersiz
|
50
|
Trabzon hurması
|
50
|
|
Tam buğday makarnası
|
50
|
Muz, (ham)
|
45
|
|
Kahverengi basmati pirinci
|
50
|
Capellini pasta,makarna
|
45
|
|
Hindistan cevizi
|
45
|
Kızılcık
|
45
|
|
Farro unu
|
45
|
Greyfurt suyu, şekersiz
|
45
|
|
Üzüm, yeşil ve kırmızı
|
45
|
Bezelye, konserve
|
45
|
|
Reçel
|
45
|
Muz, çiğ
|
45
|
|
Portakal suyu
|
45
|
Ananas
|
45
|
|
Çavdar, unu, ekmeği
|
45
|
Çavdar ekmeği
|
45
|
|
Kızarmış tam ekmek
|
45
|
Domates sosu şekerli
|
45
|
|
Bulgur
|
45
|
Karışık tam tahıllar
|
45
|
|
Tam irmik
|
45
|
Spagetti, 5 dk pişmiş
|
40
|
|
Ekmek, saf maya ile
|
45
|
Havuç suyu şekersiz
|
40
|
|
Hindistan cevizi sütü
|
40
|
Kuru incir
|
40
|
|
Kuru erik
|
40
|
Falafel
|
40
|
|
Fava
|
40
|
Tam buğday makarnası
|
40
|
|
Kuru fasulye
|
40
|
Laktoz
|
40
|
|
Fıstık ezmesi
|
40
|
Yulaf
|
40
|
|
Ayva jölesi
|
40
|
Tahin
|
40
|
|
Entegre unlu kurabiye
|
40
|
|||
Düşük GI'li gıda / ürün
|
||||
Kereviz, çiğ kereviz kökleri
|
35
|
Nohut, fasulye konserve
|
35
|
|
Erişte (sert buğdaydan)
|
35
|
Barbunya
|
35
|
|
Kuru elma
|
35
|
Kuru kayısı
|
35
|
|
Kurutulmuş domates
|
35
|
Incir
|
35
|
|
Nohut
|
25
|
Bezelye, taze
|
35
|
|
Dondurma, gerçek fructose ile
|
35
|
Yerli mısır
|
35
|
|
Kuru fasulye
|
35
|
Susam (tohum)
|
35
|
|
Nektarin
|
35
|
Portakal
|
35
|
|
Şeftali
|
35
|
Erikler, Kuru erik
|
35
|
|
Nar
|
35
|
Ayva
|
35
|
|
Ayçekirdeği
|
35
|
Domates suyu
|
35
|
|
Salça, doğal
|
35
|
Beyaz kuru fasulye
|
35
|
|
Badem ezmesi (şekersiz)
|
35
|
Elma (meyve)
|
35
|
|
Yabani pirinç
|
35
|
Mayalar
|
35
|
|
Yoğurt **
|
35
|
Kayısı, taze
|
30
|
|
Badem sütü
|
30
|
Kahverengi mercimek
|
30
|
|
Pancar, çiğ
|
30
|
Taze fasulye
|
30
|
|
Havuç, çiğ
|
30
|
Greyfurt
|
30
|
|
Sarımsak
|
30
|
Süt ** yağlı veya yağsız
|
30
|
|
Marmelat, şekersiz
|
30
|
Süt tozu **
|
30
|
|
Armut
|
30
|
Mandalina
|
30
|
|
Lor peyniri **
|
30
|
Şalgam, çiğ
|
30
|
|
Domates
|
30
|
Böğürtlen, dut
|
25
|
|
Sarı mercimek
|
30
|
Çayüzümü, yabanmersini
|
25
|
|
Arpa
|
25
|
Siyah çikolata
|
25
|
|
Kiraz
|
25
|
Humus
|
25
|
|
Yeşil mercimek
|
25
|
Yer fıstığı ezmesi
|
25
|
|
Ahududu
|
25
|
Soya unu
|
25
|
|
Kabak çekirdeği
|
25
|
Çilek
|
25
|
|
Badem ezmesi
|
25
|
Fındık ezmesi
|
25
|
|
Enginar
|
20
|
Bambu filizi
|
20
|
|
Çikolata, (> kakao 85%), şekersiz
|
20
|
Patlıcan
|
20
|
|
Vişne
|
20
|
Limon
|
20
|
|
Limon suyu, şekersiz
|
20
|
Gerçek fruktoz
|
20
|
|
Fındık
|
15
|
Toz kakao,şekersiz
|
20
|
|
Badem
|
15
|
Kuşkonmaz
|
15
|
|
Frenk üzümü
|
15
|
Kepek (yulaf, buğday ...)
|
15
|
|
Brokoli
|
15
|
Brüksel lahanasi
|
15
|
|
Lahana
|
15
|
Keçiboynuzu
|
15
|
|
Kereviz
|
15
|
Karnabahar
|
15
|
|
Hindiba, hindiba
|
15
|
Şili biber
|
15
|
|
Kabak
|
15
|
Salatalık
|
15
|
|
Rezene
|
15
|
Zencefil
|
15
|
|
Mantar
|
15
|
Zeytin
|
15
|
|
Sogan
|
15
|
Yerfıstığı
|
15
|
|
Turşu
|
15
|
Çam fıstığı
|
15
|
|
Antep Fıstığı
|
15
|
Turp
|
15
|
|
Marul
|
15
|
Lahana turşusu
|
15
|
|
Sarımsak
|
15
|
Tatlı yeşil ve kırmızı biber
|
15
|
|
Soya Soya
|
15
|
Ispanak
|
15
|
|
Avokado
|
10
|
Ceviz
|
5
|
|
Maydanoz, fesleğen, keklikotu
|
5
|
Sirke
|
5
|
|
Rakı, votka, viski
|
0
|
Şarap
|
0
|
|
Her türlü et (kırmızı, tavuk, balık)
|
0
|
Her türlü yağ
|
0
|
|
* Bu ürünlerin glisemik indeksleri
yüksek olmakla birlikte, kan şekerinde ciddi yükselmelere yol açmazlar.
|
||||
** Süt ürünleri genelde orta-düşük glisemik indekse sahiptirler. Buna
karşın ciddi insülin yükselmelerine neden olabilirler.
|
17 Haziran 2014 Salı
Glisemik İndeks Tablosu
Kategoriler:Çorbalar, Ana Yemekler, Tatlılar
Glisemik İndeks Tablosu
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder