17 Haziran 2014 Salı

Glisemik İndeks Tablosu




Yüksek GI'li gıda / ürün




Mısır şurubu
115

Bira *
110
Glikoz (dekstroz)
100

Glikoz şurubu
100
Modifiye nişasta
100

Buğday şurubu, pirinç şurubu
100
Kızarmış patates
95

Maltodextrin
95
Patates unu (nişasta)
95

Fırında pişmiş patates
95
Pirinç unu
95

Glutensiz beyaz ekmek
90
Patates unu
90

Pişmiş Havuç
85
Pirinç pilavı
85

Mısır gevreği
85
Kereviz
85

Şalgam (pişmiş)
85
Mısır nişastası
85

Patlamış pirinç
85
Patlamış mısır (şekersiz)
85

Pirinç sütü
85
Puding
85

Beyaz buğday unu
85
Beyaz sandviç ekmeği
85

Patates püresi
80
Kuru bakla, pişmiş
80

Muhallebi
75
Tatlı sukabağı
75

Pirinç unundan ekmek
70
Karpuz
75

Bisküvi
70
Somun beyaz ekmek
70

Kolalı içecekler
70
Çikolata normal şekerli
70

Kruvasan
70
Mısır unu
70

Süpürge darısı
70
Mayasız ekmek (beyaz un)
70

Pirinç
70
Melas
70

Haşlanmış patates
70
Şekerli tahıl ezmesi
70

Muz, pişmiş
70
Patates cipsi
70

Kahverengi şeker
70
Beyaz şeker (sakaroz)
70

Reçel, şekerli
65
Kahverengi ekmek mayalı
65

Marmelat şekerli
65
Akçaağaç şurubu
65

Müsli şeker veya ballı
65
Mars ®, Sneakers ®, vb
65

Ayva tatlısı
65
Ananas
65

Çavdar ekmeği
65
Kuru üzüm (kırmızı ve altın)
65

Tatlı mısır
65
Kaynamış patates (kabuklu)
65

Tam buğday ekmeği
65
Tatlı patates
65

Muz, olgun
60
Buharda pişmiş patates
65

Durum buğday irmiği
60
Kayısı konserve şekerli
60

Dondurma (şekerli)
60
Kestane
60

Uzun taneli pirinç
60
Bal
60

Kavun*
60
Lasagna (sert buğday)
60

Yulaf ezmesi, yulaf lapası
60
Mayonez, şekerli endüstriyel
60

Pizza
60
Toz çikolata,şekerli
60

Tereyağlı kurabiye
55
Kokulu pirinç (jasmine. ..)
60

Malta eriği
55
Bulgur pilavı
55

Mango suyu, şekersiz
55
Üzüm suyu, şekersiz
55

Nutella®, Sarelle® vb
55
Ketçap
55

Şeftali, konserve, şekerli su içinde
55
Hardal, şekerli
55

Spagetti (iyi) pişmiş
55
Sushi
55



Kırmızı pirinç
55



Orta Gi'li gıda / ürün




Basmati pirinci
50

Elma suyu, şekersiz
50
Kızılcık suyu, şekersiz
50

Kahverengi pirinç
50
Kivi*
50

Yer elması
50
Makarna(Durum Buğdayı)
50

Tam irmik
50
Müsli, şekersiz
50

Mango
50
Ananas suyu, şekersiz
50

Trabzon hurması
50
Tam buğday makarnası
50

Muz, (ham)
45
Kahverengi basmati pirinci
50

Capellini pasta,makarna
45
Hindistan cevizi
45

Kızılcık
45
Farro unu
45

Greyfurt suyu, şekersiz
45
Üzüm, yeşil ve kırmızı
45

Bezelye, konserve
45
Reçel
45

Muz, çiğ
45
Portakal suyu
45

Ananas
45
Çavdar, unu, ekmeği
45

Çavdar ekmeği
45
Kızarmış tam ekmek
45

Domates sosu şekerli
45
Bulgur
45

Karışık tam tahıllar
45
Tam irmik
45

Spagetti, 5 dk pişmiş
40
Ekmek, saf maya ile
45

Havuç suyu şekersiz
40
Hindistan cevizi sütü
40

Kuru incir
40
Kuru erik
40

Falafel
40
Fava
40

Tam buğday makarnası
40
Kuru fasulye
40

Laktoz
40
Fıstık ezmesi
40

Yulaf
40
Ayva jölesi
40

Tahin
40



Entegre unlu kurabiye
40
Düşük GI'li gıda / ürün




Kereviz, çiğ kereviz kökleri
35 

Nohut, fasulye konserve
35
Erişte (sert buğdaydan)
35 

Barbunya
35
Kuru elma
35 

Kuru kayısı
35
Kurutulmuş domates
35 

Incir
35
Nohut
25 

Bezelye, taze
35
Dondurma, gerçek fructose ile
35 

Yerli mısır
35
Kuru fasulye
35 

Susam (tohum)
35
Nektarin
35 

Portakal
35
Şeftali
35 

Erikler, Kuru erik
35
Nar
35 

Ayva
35
Ayçekirdeği
35 

Domates suyu
35
Salça, doğal
35 

Beyaz kuru fasulye
35
Badem ezmesi (şekersiz)
35 

Elma (meyve)
35
Yabani pirinç
35 

Mayalar
35
Yoğurt **
35 

Kayısı, taze
30
Badem sütü
30 

Kahverengi mercimek
30
Pancar, çiğ
30 

Taze fasulye
30
Havuç, çiğ
30 

Greyfurt
30
Sarımsak
30 

Süt ** yağlı veya yağsız
30
Marmelat, şekersiz
30 

Süt tozu **
30
Armut
30 

Mandalina
30
Lor peyniri **
30 

Şalgam, çiğ
30
Domates
30 

Böğürtlen, dut
25
Sarı mercimek
30 

Çayüzümü, yabanmersini
25
Arpa
25 

Siyah çikolata
25
Kiraz
25 

Humus
25
Yeşil mercimek
25 

Yer fıstığı ezmesi
25
Ahududu
25 

Soya unu
25
Kabak çekirdeği
25 

Çilek
25
Badem ezmesi
25 

Fındık ezmesi
25
Enginar
20 

Bambu filizi
20
Çikolata, (> kakao 85%), şekersiz
20 

Patlıcan
20
Vişne
20 

Limon
20
Limon suyu, şekersiz
20 

Gerçek fruktoz
20
Fındık
15 

Toz kakao,şekersiz
20
Badem
15 

Kuşkonmaz
15
Frenk üzümü
15 

Kepek (yulaf, buğday ...)
15
Brokoli
15 

Brüksel lahanasi
15
Lahana
15 

Keçiboynuzu
15
Kereviz
15 

Karnabahar
15
Hindiba, hindiba
15 

Şili biber
15
Kabak
15 

Salatalık
15
Rezene
15 

Zencefil
15
Mantar
15 

Zeytin
15
Sogan
15 

Yerfıstığı
15
Turşu
15 

Çam fıstığı
15
Antep Fıstığı
15 

Turp
15
Marul
15 

Lahana turşusu
15
Sarımsak
15 

Tatlı yeşil ve kırmızı biber
15
Soya Soya
15 

Ispanak
15
Avokado
10 

Ceviz
5
Maydanoz, fesleğen, keklikotu
5

Sirke
5
Rakı, votka, viski
0

Şarap
0
Her türlü et (kırmızı, tavuk, balık)
0

Her türlü yağ
 0







 * Bu ürünlerin glisemik indeksleri yüksek olmakla birlikte, kan şekerinde ciddi yükselmelere yol açmazlar.
** Süt ürünleri genelde orta-düşük glisemik indekse sahiptirler. Buna karşın ciddi insülin yükselmelerine neden olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder