2 Mayıs 2016 Pazartesi

Kesik Sütten Peynir Yapımı

Sütünüzün kesildiğini anladığınızda veya kaynatırken kesilirse beş dakika kadar kaynatın.
Daha sonra buna iki tatlı kaşığı tuz ilave edin. (5 lt. süt için)

İyice kesilmesi için 2-3 dakika kadar kaynatın. Sonra bunu tenceresinde soğumaya bırakın.
Süzgecimizin altına uygun büyüklükte derince bir kap koyun ve içine temiz bir tülbenti kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirin. Daha sonra kesilen sütü buraya boşaltın. Tülbentin kenarlarından sarkan kısımlarını süt kesiğinin üzerine kapatın. Bunun üzerine fazla suyunun akması için bir ağırlık koyun. Mesela 5 lt. lik su şişesi koyabilirsiniz. 

Bu şekilde bir gece bekletin. Ortaya bu şekilde gayet sert bir peynir görüntüsü çıkacaktır.  (Resimde gördüğünüz desenler benim süzgeçimin desenleri) Ağırlık koyarak fazla suyunun iyi bir şekilde süzülmesi önemli. Zira ne kadar iyi süzülürse dayanma süresi uzun ve tadı bir o kadar lezzetli olacaktır. 

Tuz miktarını damak tadınıza göre biraz daha artırabilirsiniz. Hem bu şekilde dayanma süresini biraz daha uzatmış olursunuz. Ayrıca kalan peynir altı suyunu (tuzsuz iken) ekmek hamuruna veya keklere katabilirsiniz. Ekşi maya etkisi yapıyor. 

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder