Sütünüzün kesildiğini anladığınızda
veya kaynatırken kesilirse beş dakika kadar kaynatın.
Daha
sonra buna iki tatlı kaşığı tuz ilave edin. (5 lt. süt için)
İyice kesilmesi için 2-3
dakika kadar kaynatın. Sonra bunu tenceresinde soğumaya bırakın.
Süzgecimizin altına uygun büyüklükte derince bir kap koyun ve içine temiz bir tülbenti kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirin. Daha
sonra kesilen sütü buraya boşaltın. Tülbentin kenarlarından sarkan
kısımlarını süt kesiğinin üzerine kapatın. Bunun üzerine fazla suyunun akması
için bir ağırlık koyun. Mesela 5 lt. lik su şişesi koyabilirsiniz.
Bu şekilde bir gece bekletin. Ortaya bu şekilde gayet sert bir peynir görüntüsü
çıkacaktır. (Resimde gördüğünüz desenler benim süzgeçimin desenleri) Ağırlık koyarak fazla suyunun iyi bir şekilde süzülmesi
önemli. Zira ne kadar iyi süzülürse dayanma süresi uzun ve tadı bir o kadar
lezzetli olacaktır.
Tuz miktarını damak tadınıza göre biraz daha artırabilirsiniz. Hem
bu şekilde dayanma süresini biraz daha uzatmış olursunuz. Ayrıca kalan peynir
altı suyunu (tuzsuz iken) ekmek hamuruna veya keklere katabilirsiniz. Ekşi maya etkisi
yapıyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder